Qui som

 

Ombra del Toubkal Oest sobre els contraforts d’Ouanoukrim (estiu 2008)

Sintonia: Jaume Tugores. ‘Last Train Home’ (Metheny). Gràcies, Jaume! 

Quan encara no aixecava gaires pams de terra va arribar a casa, de manera gairebé casual, una cinta de la Dharma. Era el concert del Palau de la Música de l’any 1981, enregistrat per RNE, editat per Belter, i distribuït per… Caixa de Sabadell! Tot i que corria per casa i fins i tot n’hi havia vàries còpies no va sonar gaire fins poc abans del concert dels 20 anys de la Dharma (1994). Aleshores sí! es va obrir un ventall de sonoritats magnífic.

Però els camins mai són del tot rectes i per anar descobrint les músiques d’arrel de casa nostra primer va caler interessar-se per les de fora. Els complexes d’un ciutadà d’un país petit! Amb el referent de les grans veus europees i de les músiques del mediterrani Maria del Mar Bonet ja no era només l’autora de ‘Què volen aquesta gent’, sinó també l’arqueòloga de les tonades de treball i la viatgera infatigable a través de sons i ritmes de la ribera mediterrània (1994 va ser l’any de ‘Salmaia’). A partir d’aleshores, anar descobrint i veient aparèixer nous intèrprets va ser qüestió de temps.

Un quants anys després, amb la posada en marxa de Mataró Ràdio (2006) neix ‘finestra al mar’ (de nom llachià, és evident), un programa que mira de combinar les músiques d’arrel de casa nostra (amb les fronteres que cadascú hi vulgui posar) amb els sons de diversos indrets del món, i molt especialment (però no només) del mediterrani.

Aquest bloc és el complement del programa a internet. No hi penjarem tots els programes que s’emeten, només els que continguin entrevistes amb músics i cantants. D’aquesta manera s’anirà configurant un petit catàleg d’entrevistes a: artistes de casa que fan música de casa, artistes de casa que fan música de fora, artistes de fora que fan música de casa, i artistes de fora que fan música de fora. Tot plegat, suposant que les fronteres entre el que és de casa i el que és de fora siguin reals i permanents, cosa que sembla altament improbable i qui sap si també indesitjable.

salut!

finestralmar@mataroradio.cat

Aquesta entrada ha esta publicada en General. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.